Грешките, които не трябва да допускаме в дизайна на сайта си

Ако сте собственик на малка фирма, вашият сайт е от съществено значение за успеха на компанията ви, защото посетителите му са потенциални клиенти, стига да успеете да им въздейставте по правилния начин.

За тази цел е добре да знаете, че външният вид и навигацията на сайта ви са от решаващо значение за неговия успех, и за това как потребителите ще погледнат на вашата компания.

Мashable представя 5 от най-често срещаните грешки при уеб дизайна на сайтове на малки фирми, които трябва да се избягват на всяка цена.

 

 

1. Навигация

Много малко компании не отдават важност на добрата навигация на своя сайт. Слабата навигация на сайта ви обаче, може да създаде разочароващо впечатление във всеки един посетител. Хората посещават сайта ви за конкретна информация, и ако не могат да я намерят бързо, те ще отидат някъде другаде, оставяйки с впечатлението, че вашият бизнес можи бе е объркан точно както вашата интернет страница.

Една навигация е добра когато тя е плавна и логична. Това ще задържи посетителите на сайта ви по-дълго време, което означава и потенциално по-голям брой абонати, продажби, или клиенти, което е основната ви цел.

 

2. Ясен призив за действие

Всички сме виждали скучни бизнес брошури с безкрайни описания, така че не превръщайте сайта си в подобна скучна реклама. Ангажирайте потребителите си с някакво действие – да си купят даден продукт, да се свържат с вас, или да се абонират за нещо.

Поканата към действие може да стане с различни бутони. Те са чудесен начин за привличане вниманието на потребителите, и могат да се окажат ключът към по-високи реализации. Инвестирайте време и внимание в създаването на успешни призиви за действие, и това може да помогне както на потребителите ви да задоволят своите  нужди, така и на вас да постигнете бизнес целите си.


3. Цвят и контраст

Изборът на цветове и контраст обикновено не стоят високо в списъка с приоритетите на собствениците на малки компании, когато става въпрос за създаването на уебсайт. А трябва, защото ако текстът в сайта не контрастира на фона, хората ще имат трудности при четене на съдържанието, особено тези с нарушено зрение или далтонизъм. Освен това, цветовете и контрастът може да се използват успешно с цел да се въздейстава визуално върху потребителите и да се насочи вниманието им към даден елемент от сайта.

 

4. Съдържание

Хората посещават вашия уеб сайт заради неговото съдържание. Те очакват да получат нужната им информация и ще останат разочаровани ако не я намерят. Повечето хора не четат всичко, а само онова което им е интересно. Ето защо те преминават през съдържанието и спират погледа си там, където им е интересно. Затова е важно да се създаде силна визуална йерархия на съдържанието, така че потребителите да могат бързо да сканират вашия сайт и пресеят информацията.

 

5. Подредба

Не са малко компаниите, които слагат прекалено много съдържание на една уеб страница. В този случай обаче, крайният резултат е винаги пълна бъркотия. Колкото повече чужди елементи има в дадена уеб страница, толкова по-непрофесионално изглежда тя, и става объркваща за потребителя. Същото се отнася и за изображенията – ако се сложат твърде много картинки на една страница, те може да отклонят вниманието, или да предизвикат досада.

 

Източник: Digital.bg