7 разочароващи неща, които дизайнерите чуват от клиентите си

Интернет е несъмнено една от най-популярните медии в света. Единствената медия, която я задминава по този параграф все още е телевизията. И тъй като технологиите непрекъснато се развиват, постоянно ставаме свидетели на промени, които засягат както творците, така и потребителите.

Най-различни хора допринасят за все по-нарастващата роля на интернет като основна медия, но сред тях движеща роля играят дизайнерите. Те съдействат за реализирането на идеите на своите клиенти, като се стремят да създадат по-удобни и по-ефективни сайтове. Работата им обаче не винаги е разбрана от клиентите, и често се случва оценката на поръчителите да не е толкова ласкава, колкото се очаква.

От Gizmodo са разговаряли с известни и опитни дизайнери за тяхната работа и се оказва, че в професионалната си кариера, всеки дизайнер има своите възходи и падения. Онова, което обаче остава скрито за масовия потребител е, че лошия уеб дизайн е плод на разочароващо отношение от страна на клиента. Ако искате да научите с какво клиентите разочароват дизайнерите така че те се провалят в опитите си за създаване на красиви сайтове, вижте този списък.

 

1. „Ще го знам, когато го видя“

Липсата на ясна посока за дизайнера е сред основните причини за лошия дизайн. Да задавате творческа задача на професионалист без кратко описание на целта е като да искате от бояджията да започне да пръска къщата ви с различни цветове боя, докато решите какъв цвят точно ви харесва.

 

2. „Мразя зелено“

Освен ако не става дума за пуловер, личните ви вкусове трябва да си останат за вас. Не осакатявайте дизайнера чрез налагане на собствените си лични предпочитания. Всеки професионалист, или организация, без значение колко е малка, си имат правила за визия и текст, и за това как могат да бъдат използвани елементите на тяхната марка: лого, шрифтове, цветове, разстояние между елементи и други. Тези стандарти трябва да са валидни както за дизайнера, така и за клиентите. McDonalds например не използва лилаво в логото си, а Coca Cola не правят логото си в зелено само защото това не са нечии любими цветове.

 

3. „Моят племенник може да проектира такъв сайт безплатно“

Ако това е така, и направите грешката да публикувате непрофесионален сайт, няма да направите добро впечатление Лошата новина е, че ще бъде очевидно за посетителите на вашия сайт, че не мислите да инвестирате в това как вашата организация  да бъде представена на обществеността. Добрата новина е, че освен ако вашият племенник не е експерт по оптимизация за търсещи машини (SEO), никой няма да научи за сайта ви.

 

4. „Колко струва едно лого?“

Не бива да искате да ви казват фиксирана цена за подобен продукт. Причината е, че логото е нещото, което привлича клиентите към вашите продукти, и има един неписан закон, че месечните приходи от бизнеса ви се равняват на цената за изработката му. Ето защо, ако настоявате за фирмения ценоразпис на дизайнера за изработката на лого ще „разочаровате твореца”, от който очаквате да изработи нещо красиво и подходящо за вас. Истинският въпрос трябва да е насочен към вас: Колко сте готови да платите за едно лого? Ако искате нещо красиво, което да придава идеята точно на това, което правите, трябва да сте готови да платите цената, а не да питате за фиксирана цена.

 

5. „Може ли да направите няколко макети, за да решим дали да ви наемем?“

Няма професионалист, който да се съгласи да работи безплатно. Ако мислите да искате  уверения за качество, трябва да сте готови да си платите. Във всеки случай това няма да ви помогне да получите желания добър продукт.

 

6. „Платил съм си за това бяло пространство, така че е добре да го запълните с нещо.“

Белите пространства не са губене на място. Това е активна и полезна част от дизайна и има своята цел за привличане на вниманието към важните неща. Дизайнер, който чуе подобно нещо едва ли ще свърши нещо добро за вас.

 

7. „Искам да сложим всички продуктови спецификации в рекламата“

Колкото повече спецификации поставяте, толкова по-малко ефективна ще е комуникацията. Инженери, продуктови мениджъри и собственици на фирми са горди от това, което са създали и искат да го покажат, но клиента не се интересува от тези подробности. Билборда не е есе. Съобщението трябва да бъде ясно, за да имате успех. 

 

Източник: Digital.bg