10 уеб дизайна, които е по-добре да избягвате

Коя е онази функционалност, която определя дали един уеб сайт е добър или лош? Ако не се следват съветите на специалистите по уеб дизайн, разочарованието и неуспехът са гарантирани, тъй като подводните камъни в тази област са повече отколкото можем да си представим.

При уеб дизайна водеща е идеята за представянето на съдържанието по динамичен и различен от познатите досега начини. Ето защо, дори и онези елементи, които са ‘по принцип’ хубави, могат да доведат до непредвидими резултати.

Специалистите съветват да се обърне внимание именно на подводните камъни като първа крачка от усвояването на ‘тънкостите на занаята’. Instantshift предлага 10 вредни навика, които са гаранция за лош уеб дизайн. Така ще можете да решите по-добре каква точно да е стратегията за вашия сайт, докато избягвате онази функционалност, която може сериозно да намали шансовете ви за успех.

 

1. Липса на индивидуалност и включване на неподходящо съдържание в заглавната страница

Посетителите на уеб сайтове преследват цели при сърфирането в интернет. Когато започнат да разглеждат вашия уеб сайт, те търсят да открият специфичен продукт, услуга, или информация. Ето защо, ако ви липсват ясно послание и усещането за присъствие на вашата индивидуалност, посетителите бързо изгубват интерес, и се прехвърлят на следващия резултат от търсачаката. Запомнете, че главната страница изпълнява ролята на вашата визиткапървото впечатление е най-важното, и определя мотивацията за разглеждане и на останалите страници. Главната страница е по-актуална ако я създавате с разбирането за точно определена публика, и избягвате включаването на неподходящо съдържание. Приоритизирайте поднесената информация така че на потребителите да е лесно да я прочетат, и разгледат в пълнота. Постарайте се нещата да са опростени, което автоматично означава, че не можете да представите всичко на първата страница. За тази цел има свързани страници. Главната страница е за създаване на основното усещане за информацията, която поднасяте, и за личностите, към които е насочена.

 

2. Неспособност за създаване на достоверност

Неумението да създадете доверие в потребителите е сериозен проблем. Дизайнът на сайта е отговорен за поднасянето на информацията по начин, който да създаде у посетителите усещането за доверие, че данните са достоверни и на тях може да се разчита. Най-лесния начин да покажете некомпетентност са граматичните и правописните грешки, неактуализираната информация, и липсата на визуална ‘подреденост’ на статиите, връзките, или снимките. Освен това, има и други индикатори, които могат да се окажат от значение за доверието във вас, като предоставяне на информация за екипа, като образование и професионална кариера, постижения до момента, награди, и други.

 

3. Прекалено малък за четене текст

Никой няма да иска да напряга очите си, за да прочете онова, което е написано. Затова внимавайте много със шрифтовете, които използвате, както и цветовете и фона. Освен това, удебеления или подчертан текст може да създаде визуален хаос, ако прекалите с него, така че мислете за това, че очите на потребителите трябва да се чувстват комфортно през цялото време.

 

4. Объркваща навигация

Това е може би най-лошия дизайн. Линковете в много сайтове не са лесни за откриване, нямат добро описание за това към какво водят, и не функционират винаги. Не оставяйте потребителя да гадае какво ще последва, а му дайте ясна представа кое в текста е линк, какво съдържание стои зад него, и се придържайте към същия стил за всички линкове във сайта. Това освен всичко друго ще увеличи доверието във вас, и вашите стоки и услуги.

 

5. "Страници-сираци" (orphaned pages)

Така наречените ‘страниците-сираци’са онези уеб страници, на които няма връзка обратно към главната страница, а в някои по-лоши сценарии, и към която и да е друга част на сайта. Подобни страници могат да изнервят посетителите, защото се налага да използват бутнът Back на браузъра, а добрият дизайн изисква сигурна навигация във визуалната част на сайта.

 

6. Работещи линкове и функциониращи страници

И най-добрият уеб дизай е безпомощен пред неработещи връзки, или страници за грешка „404 error page”. Това създава усещане за недоверие в информацията, ви, защото потребителите не знаят причините за това, и първото им предположение е, че вашия сайт не си струва. Естесвено, подобни неща се случват, но се опитайте да проверявате често функционалността, за да откриете навреме ако има проблеми с хостинг сървърите, и да сигнализирате компанията, която ги обслужва.

 

7. Прекалено дълги падащи менюта

Често срещана грешка е създаването на големи падащи менюта, които излизат извън видимата част на екрана, и по този начин скриват част от връзките, които искате да покажете. При всички случаи това е неправилно, и трябва да бъде избягбано. Затова се постарайте да правите по-кратки падащите менюта.

 

8. Еднакъв цвят на линковете преди и след кликване върху тях

Работата в интернет е динамична, и често изисква голяма концентрация. Ето защо е добра идея да сте сигурни, че линовете на сайта ви се оцветяват в друг цвят след като сте кликнали върху тях. Това помага изключително много, когато проверявате обширни страници с тексти и снимки, и се налага често да се връщате към една и съща изходна позиция.

 

9. Разсейващи елементи

Прекалено амбициозните или неопитни дизайнери имат склонността да претрупват сайтовете с ненужно много елементи, считайки, че по този начин ги правят по-привлекателни за посетителите. Това е много погрешно, тъй като претрупването с различни елементи не помага на дизайна, а тъкмо обратното. Основната роля на добрия дизайн е да фокусира вниманието върху съдържанието, а в случая потребителят се загубва и не може да вникне в посланието на сайта ви. Разсейващите елементи са мигащи знаци, преливащи цветове, твурде много фотоси, шантави изображения за фон, прекаленпо много реклами, особено тези, които не са свързани с тематиката на сайта.

 

10. Auto-Play медия

Няма спор, че който иска потребителите да се концентрират върху основните идеи на сайта, ще трябва да избягва  дългите Flash въведения. Разбира се, една Flash анимация може да бъде творческо въведение към заглавната ви страница, а видеото и музиката са прекрасни инструменти, които понякога се съчетават удивително добре с идеята на сайта, но е важно и как ще разпределите тези елемнти. Auto-Play медията трябва да не отнема възможността на потребителите да избират колко време искат да отделят за гледането на едно видео, или дали да слушат дадена музикална композиция. Можете да включите всичко едновременно, но не карайте посетителите да търпят автоматично пуснати

 

Източник: Digital.bg